Home » Recensioner och Betyg » Hur undviker man att köpa skräpmat? Handla med en shoppingvagn!

Hur undviker man att köpa skräpmat? Handla med en shoppingvagn!

En nyligen genomförd studie i “Journal of Marketing Research” visar att personer som går till mataffären med en shoppingvagn i stället för med påsar eller korgar köper mer hälsosamma livsmedel än andra.

Läs mer: Hur undviker man att köpa skräpmat? Handla med en shoppingvagn!

Forskarna, som observerade 136 personer när de valde mat i mataffären, upptäckte att personer som använde korgar som de bar i stället för dramaten väska var mer än tre gånger mer benägna att välja skräpmat än hälsosam mat.

shoppingvagn-hälsosam

Hemligheten bakom detta fenomen ligger i den mänskliga psykologin, närmare bestämt i den ”förkroppsligade kognitionen”. Kort sagt, i det inflytande som våra kroppsliga förnimmelser har på våra psykologiska tillstånd. I det här fallet hävdar forskarna att om du böjer armen, som när du håller i en varukorg, uppmuntras du på något sätt att välja mindre och lättare varor (skräpmat som chips, sockerhaltiga drycker, kakor osv.), medan det har motsatt effekt att sträcka ut armen, som när du använder en shoppingvagn.

I ett nötskal kan man säga att själva handlingen att hålla i korgen kan ge upphov till en önskan om omedelbar tillfredsställelse som åsidosätter långsiktiga mål. Det är därför som du när du går ut ur mataffären kan finna dig själv med stora påsar med ohälsosamma livsmedel. Och som ett resultat av att äta dessa produkter kommer du att få sjukdomar som metaboliska sjukdomar, matsmältningssjukdomar, diabetes, fetma, karies, anemi.

Därför är resultatet av detta experiment verkligen fantastiskt. Enligt forskningen kan det hjälpa människor att sluta köpa ohälsosam mat och att få goda vanor utan ansträngning genom att använda shoppingvagn i stället för påsar. Låt oss säga att en dramaten väska kan hjälpa dig att leva ett långt och hälsosamt liv och glömma läkare och sjukhus.

För att själv se de magiska resultaten av detta experiment beslutade vi att genomföra detta experiment och föreslå våra journalister att ändra sina vanor och ta med sig vagnen när de handlar under fyra veckor. Här är resultatet.

Garry, 23 år gammal:

”Det var min flickvän som gjorde det. Hon sa att när jag handlar så äter vi bara färdiga måltider eller snacks och smörgåsar (skrattar). Men experimentet, som vår redaktör erbjöd, har förändrat det. När jag började ta med mig shoppingvagnen och inte bara använde händerna och fickorna som jag gjorde tidigare (skrattar igen) upptäckte jag att jag började ta med mig hälsosamma produkter, som potatis, kål osv. Jag kan naturligtvis inte säga att jag inte tog någon skräpmat, för det gjorde jag, men inte lika mycket som tidigare. Min flickvän märkte det också och hon var glad över det, även om det var hon som var tvungen att förbereda det (skratt)”.

Mary, 29 år gammal:

”Jag har använt påsar så länge jag kan minnas. När jag såg att folk använde kundvagn i stället för väskor tyckte jag att det var ganska obekvämt eftersom väskorna är små och lätta medan kundvagnarna alltid är stora. Därför tyckte jag att det här experimentet var ganska svårt till en början. Ärligt talat är det inte lätt att ändra våra vanor. Samtidigt blev jag förvånad när jag för första gången gick och handlade med en shoppingväska . För det första för att det var riktigt bekvämt att använda den, för det andra för att jag inte tog med mig skräpmat! Inte ens mina favoritkakor som jag är sugen på. Jag blev överraskad och förbryllad på samma gång, så jag bestämde mig för att ta med mig shoppingvagn i mataffären under fyra veckor. Och vet du vad? Jag har inte en enda gång tagit med mig skräpmat! Min man uppskattade mitt nya sätt att handla, han märkte att skräpmat som kakor, chips osv. har försvunnit från vårt hus. Nu säger han att shoppingvagnen hjälpte honom att gå ner i vikt bättre än gymmet (skrattar)”.

Patrick, 32 år gammal:

”Som Mary handlade jag med hjälp av en dramaten väska under fyra veckor. Först och främst måste jag erkänna att det är mycket praktiskt att ha en shoppingvagn i mataffären, eftersom man med den kan ta med sig tyngre produkter som mjölkflaskor, potatis, tunga grönsaker som auberginer, kål osv. För det andra har jag märkt att när man inte behöver bära stora påsar i händerna har man inte lust att ta med sig småsaker som chips, korv, konserver, butiksköpta såser, butiksköpta sötsaker och godis. Man är mer ansvarsfull när det gäller vad man tar från hyllorna i matbutiken.”

Jenny, 45 år gammal:

”Jag bor i närheten av en livsmedelsbutik och trots andra människor kan jag handla nästan varje dag. Sanningen att säga var det så jag gjorde innan det här experimentet. När man bor nära en butik, på väg till eller från jobbet, går man säkert dit för att köpa något att äta. Det var åtminstone så jag motiverade att jag köpte choklad, kakor, snacks osv.

När vår redaktör föreslog att jag skulle delta i ett experiment och handla i fyra veckor med hjälp av en vagn var jag inte särskilt glad över det. Varför behöver jag den här enorma shoppingvagnen när jag praktiskt taget alltid klarar mig med en väska, tänkte jag. Ändå kände jag skillnaden redan efter den första resan till mataffären med en dramaten väska i stället för en väska. Ni kommer inte att tro det, men för första gången på länge köpte jag ett minimum av ohälsosamma produkter. Dessutom köpte jag en hel del hälsosamma livsmedel som grönsaker och kött i stället för färdiglagad mat. Dessutom började jag gå till mataffären bara en gång i veckan eftersom shoppingvagnen gjorde att jag kunde köpa tillräckligt med matvaror för att räcka länge. Så jag kan säga att i mitt fall visade sig experimentet från forskarna i “Journal of Marketing Research” verkligen vara sant”.

Som du kan se har vårt eget experiment visat att det har god effekt att använda en shoppingväska med hjul i stället för en väska när du handlar. Du slutar köpa skräpmat och blir mer ansvarsfull för vad du äter.

Vill du vara frisk? Använd en shoppingvagn!