Home » Beoordelingen en Waarderingen » Hoe voorkom je dat je junkfood koopt? Doe boodschappen met een boodschappentrolley!

Hoe voorkom je dat je junkfood koopt? Doe boodschappen met een boodschappentrolley!

Uit een recente studie in het “Journal of Marketing Research” blijkt dat mensen die met een boodschappentrolley naar de winkel gaan, in plaats van met tassen of mandjes, meer gezonde levensmiddelen kopen dan anderen.

Lees meer: Hoe voorkom je dat je junkfood koopt? Doe boodschappen met een boodschappentrolley!

De onderzoekers, die 136 mensen observeerden tijdens voedselkeuzes in de supermarkt, ontdekten dat mensen die mandjes gebruikten die zij droegen in plaats van een boodschappen trolley, meer dan drie keer zoveel kans hadden om junkfood te kiezen in plaats van gezond.

boodschappentrolley gezond

Het geheim van dit fenomeen ligt in de menselijke psychologie, meer bepaald in de “belichaamde cognitie”. Kort gezegd, in de invloed van onze lichamelijke gewaarwordingen op onze psychologische gesteldheid. In dit geval stellen onderzoekers dat het buigen van je arm, zoals wanneer je een winkelwagentje vasthoudt, je op de een of andere manier aanmoedigt om kleinere en lichtere artikelen te kiezen (junkfood zoals chips, suikerhoudende dranken, koekjes, enz.), terwijl het uitstrekken van je arm, zoals bij een boodschappenkar, het tegenovergestelde effect heeft.

In een notendop: alleen al het vasthouden van het mandje kan een verlangen naar onmiddellijke bevrediging teweegbrengen dat langetermijndoelen overschrijdt. Dat is waarom wanneer je de kruidenierswinkel uitloopt, je jezelf kunt vinden met enorme zakken ongezond voedsel. En als gevolg van het eten van deze producten krijg je ziekten zoals stofwisselingsziekten, spijsverteringsziekten, diabetes, obesitas, tandbederf, bloedarmoede.

Daarom is het resultaat van dit experiment echt verbazingwekkend. Want volgens het onderzoek kan het gebruik van een boodschappentrolley in plaats van tassen mensen helpen om te stoppen met het kopen van ongezond voedsel en zonder moeite goede gewoonten op te pakken. Laten we zeggen dat een boodschappenkarretje je kan helpen om lang en gezond te leven en dokters en ziekenhuizen te vergeten.

Om zelf de magische resultaten van dit experiment te zien, besloten wij dit experiment uit te voeren en onze journalisten voor te stellen hun gewoonten te veranderen en de boodschappenwagen mee te nemen wanneer zij gedurende 4 weken boodschappen doen. Ziehier het resultaat.

Garry, 23 jaar oud:

“Om je de waarheid te zeggen, ik deed geen boodschappen, dat was mijn vriendin die dat deed. Zij zei dat als ik boodschappen doe, we alleen kant-en-klare maaltijden of snacks en broodjes eten (lachen). Maar het experiment, aangeboden door onze redacteur, heeft het veranderd. Toen ik het boodschappentrolley begon mee te nemen, en niet alleen mijn handen en zakken gebruikte zoals ik voorheen deed (weer lachen), ontdekte ik dat ik gezonde producten begon mee te nemen, zoals aardappelen, kool enz. Natuurlijk kan ik niet zeggen dat ik geen junkfood nam, want dat deed ik wel, maar niet zoveel als voorheen. Mijn vriendin merkte het ook en was er blij mee, ook al moest zij het klaarmaken (lachen)”.

Mary, 29 jaar oud:

“Ik gebruik al tassen zolang ik me kan herinneren. Toen ik zag dat mensen boodschappen trolleys gebruikten in plaats van tassen, vond ik dat nogal onhandig omdat de tassen klein en licht zijn terwijl de wagentjes altijd groot zijn. Daarom vond ik dit experiment aanvankelijk nogal moeilijk. Eerlijk gezegd is het niet gemakkelijk om onze gewoonten te veranderen. Maar toen ik de eerste keer met een boodschappenwagentje ging winkelen, was ik verrast. Ten eerste omdat het echt comfortabel was om het te gebruiken, ten tweede omdat ik geen junkfood meenam! Zelfs mijn favoriete koekjes waar ik dol op ben. Ik was verbaasd en verbijsterd tegelijk, dus besloot ik om gedurende 4 weken een trolley boodschappen mee te nemen naar de supermarkt. En weet je wat? Ik heb nog nooit junkfood meegenomen! Mijn man waardeerde mijn nieuwe manier van boodschappen doen, hij merkte dat daardoor junkfood zoals koekjes, chips enz. uit ons huis is verdwenen. Nu zegt hij dat het boodschappenwagentje hem beter heeft geholpen om af te vallen dan de sportschool.

Patrick, 32 jaar oud:

“Als Mary deed ik gedurende 4 weken boodschappen met behulp van een boodschappentrolley. In de eerste plaats moet ik toegeven dat het heel handig is om een boodschappenwagen te hebben in de winkel, want daarmee kun je zwaardere producten meenemen, zoals flessen melk, aardappelen, zware groenten zoals aubergines, kool enz. Ten tweede heb ik gemerkt dat als je geen enorme tassen in je handen hoeft te dragen, je geen zin hebt om kleine dingen mee te nemen, zoals chips, worstjes, conserven, sauzen uit de winkel, snoepgoed uit de winkel. Je bent verantwoordelijker over wat je gaat nemen uit de schappen in de supermarkt.”

Jenny, 45 jaar oud:

“Ik woon vlakbij een kruidenierszaak en ondanks andere mensen kan ik bijna elke dag boodschappen doen. Om je de waarheid te zeggen, zo deed ik het vóór dit experiment. Als je vlakbij een winkel woont, op weg naar of van je werk, ga je er vast en zeker heen om iets te eten te halen. Zo rechtvaardigde ik tenminste het kopen van chocolade, koekjes, snacks enz.

Toen onze redacteur mij voorstelde deel te nemen aan een experiment en vier weken lang boodschappen te doen met een winkelkarretje, was ik daar niet zo blij mee. Waarom heb ik zo’n enorme boodschappentrolley nodig als ik me praktisch altijd met een tas red, dacht ik. Toch voelde ik al na het eerste ritje naar de supermarkt met een transporttrolley in plaats van een tas het verschil. Je zult het niet geloven, maar voor het eerst sinds lange tijd kocht ik een minimum aan ongezonde producten. Ook kocht ik veel gezond voedsel zoals groenten en vlees in plaats van kant-en-klaar voedsel. Bovendien ging ik maar één keer per week naar de kruidenier omdat ik met het boodschappentrolley genoeg boodschappen kon kopen voor een lange tijd. Ik kan dus zeggen dat in mijn geval het experiment van de onderzoekers van “Journal of Marketing Research” echt waar is gebleken”.

Zoals u kunt zien, heeft ons eigen experiment bewezen dat het gebruik van een boodschappentas op wielen in plaats van een tas tijdens het winkelen een goed effect heeft. Je koopt geen junkfood meer en wordt verantwoordelijker voor wat je eet.

Wil je gezond zijn? Gebruik een boodschappentrolley!