Home » Anmeldelser og Bedømmelser » Hvordan undgår man at købe junkfood? Køb ind med en indkøbsvogn!

Hvordan undgår man at købe junkfood? Køb ind med en indkøbsvogn!

En nyere undersøgelse i “Journal of Marketing Research” viser, at folk, der går i supermarkedet med en indkøbsvogn i stedet for med poser eller kurve, køber flere sunde fødevarer end andre.

Læs mere: Hvordan undgår man at købe junkfood? Køb ind med en indkøbsvogn!

Forskerne, der observerede 136 personer i forbindelse med valg af mad i en købmandsbutik, opdagede, at personer, der brugte kurve, som de selv bar, i stedet for indkøbstrolleyene, var mere end tre gange mere tilbøjelige til at vælge junkfood frem for sunde fødevarer.

indkøbsvogn-sund

Hemmeligheden bag dette fænomen ligger i den menneskelige psykologi, nærmere bestemt i “embodied cognition”. Kort sagt, i den indflydelse, som vores kropslige fornemmelser har på vores psykologiske tilstand. I dette tilfælde hævder forskerne, at det at bøje armen, som man gør, når man holder en indkøbskurv, på en eller anden måde tilskynder en til at vælge mindre og lettere varer (junkfood som chips, sukkerholdige drikkevarer, småkager osv.), mens det at strække armen, som når man bruger en indkøbstaske på hjul, har den modsatte effekt.

Kort sagt kan selve det at holde fast i kurven skabe et ønske om øjeblikkelig tilfredsstillelse, der tilsidesætter langsigtede mål. Det er derfor, at når du går ud af købmandsbutikken, kan du finde dig selv med store poser med usunde fødevarer. Og som følge af at spise disse produkter vil du få sygdomme som f.eks. stofskiftesygdomme, fordøjelsessygdomme, diabetes, fedme, tandforfald og anæmi.

Derfor er resultatet af dette eksperiment virkelig fantastisk. For ifølge forskningen kan brugen af indkøbsvogn i stedet for poser hjælpe folk med at stoppe med at købe usund mad og få gode vaner uden nogen anstrengelse. Lad os sige, at en trolley vogn kan hjælpe dig med at leve et langt, sundt liv og glemme alt om læger og hospitaler.

For selv at se de magiske resultater af dette eksperiment besluttede vi at gennemføre dette eksperiment og foreslå vores journalister at ændre deres vaner og tage indkøbsvognen med sig, når de handler i fire uger. Her er resultatet.

Garry, 23 år gammel:

“Det var min kæreste, der gjorde det. Hun sagde, at når jeg handler, spiser vi kun færdigretter eller snacks og sandwiches (griner). Men eksperimentet, som vores redaktør har tilbudt, har ændret det. Da jeg begyndte at tage indkøbsvognen med mig og ikke kun bruge mine hænder og lommer, som jeg gjorde før (griner igen), opdagede jeg, at jeg begyndte at tage sunde produkter med, som kartofler, kål osv. Jeg kan selvfølgelig ikke sige, at jeg ikke tog junkfood med, for det gjorde jeg, men ikke så meget som før. Min kæreste lagde også mærke til det, og hun var glad for det, selv om det var hende, der skulle lave det (griner)”.

Mary, 29 år gammel:

“Jeg har brugt poser så længe jeg kan huske. Da jeg så folk bruge indkøbsvogne i stedet for poser, syntes jeg, at det var ret besværligt, fordi poserne er små og lette, mens indkøbsvognene altid er store. Derfor fandt jeg dette eksperiment ret svært i starten. Ærligt talt er det ikke let at ændre vores vaner. I mellemtiden blev jeg overrasket, da jeg første gang gik på indkøb med en indkøbstrolley. For det første fordi det var virkelig behageligt at bruge den, og for det andet fordi jeg ikke tog junkfood med! Selv ikke mine yndlingskager, som jeg er vild med. Jeg var overrasket og forvirret på samme tid, så jeg besluttede at tage indkøbsvogn på hjul med mig i købmandsbutikken i løbet af 4 uger. Og ved du hvad? Jeg har ikke en eneste gang taget junkfood med! Min mand satte pris på min nye måde at handle på, han bemærkede, at junkfood som kager, chips osv. er forsvundet fra vores hus. Nu siger han, at indkøbsvognen hjalp ham med at tabe sig bedre end fitnesscentret (griner)”.

Patrick, 32 år gammel:

“Som Mary købte jeg ind med en trolley vogn i fire uger. Først og fremmest må jeg indrømme, at det er virkelig praktisk at have en indkøbsvogn i supermarkedet, for med den kan man tage flere tunge varer med, f.eks. mælkeflasker, kartofler, tunge grøntsager som auberginer, kål osv. For det andet har jeg bemærket, at når man ikke behøver at have store poser i hænderne, har man ikke lyst til at tage små ting som chips, pølser, konserves, købte saucer, købt konfekt og slik med. Man er mere ansvarlig med hensyn til, hvad man tager fra hylderne i købmandsbutikken.”

Jenny, 45 år gammel:

“Jeg bor i nærheden af en købmandsbutik, og på trods af andre mennesker kan jeg handle næsten hver dag. For at sige sandheden, så var det sådan, jeg gjorde det før dette eksperiment. Når man bor i nærheden af en butik, er man på vej til eller fra arbejde nødt til at gå derhen for at få noget at spise. Det var i hvert fald sådan jeg retfærdiggjorde at købe chokolade, småkager, snacks osv.

Da vores redaktør foreslog, at jeg skulle deltage i et eksperiment og købe ind i fire uger med en indkøbsvogn, var jeg ikke særlig glad for det. Hvorfor har jeg brug for denne enorme indkøbskurv, når jeg stort set altid klarer mig med en taske, tænkte jeg. Alligevel mærkede jeg allerede efter den første tur i supermarkedet med en indkøbsvogn på hjul i stedet for en taske forskellen. Du vil ikke tro det, men for første gang i lang tid købte jeg et minimum af usunde produkter. Jeg købte også en masse sunde fødevarer som grøntsager og kød i stedet for færdiglavede fødevarer. Derudover begyndte jeg kun at gå i supermarkedet en gang om ugen, fordi indkøbsvognen gjorde det muligt for mig at købe nok dagligvarer til at holde i lang tid. Så jeg kan sige, at i mit tilfælde viste forskernes eksperiment fra Journal of Marketing Research sig virkelig at være sandt”.

Som du kan se, har vores eget eksperiment vist, at det har en god effekt at bruge en indkøbstaske på hjul i stedet for en taske, når du handler. Du holder op med at købe junkfood og bliver mere ansvarlig for det, du spiser.

Vil du være sund? Brug en indkøbsvogn!